Acasa » Stiri imobiliare » Cum poate fi salvata arhitectura traditionala?
traditii

Cum poate fi salvata arhitectura traditionala?

Atunci cand ne gandim nu doar la constructia, ci si la (re)amenajarea propriei locuinte, mai avem si noi, bineinteles, tendinta de a privi spre viitor, raportandu-ne la cele mai noi tendinte in domeniu. In cazul locuintelor vechi, cu valoare istorica, atentia acordata trecutului este cruciala.

Problema este mentalitatea. De exemplu, locuitorii de la sate iau ca model orasul si sunt tentati sa darame vechea casa parinteasca pentru a construi ceva nou.

A fost lansat un produs de creditare destinat strict restaurarii caselor traditionale. In prima faza, programul se va adresa, cel putin la nivel de informare, proprietarilor din trei judete transilvanene – Sibiu, Brasov si Maramures. Insa va exista si deschiderea catre locuitorii celorlalte regiuni ale tarii, in masura in care acestia, desigur, se vor arata interesati de noua solutie de finantare.

10% din valoarea proiectului, din fonduri proprii

In fond, persoanele interesate de un astfel de proiect trebuie sa se adreseze mai intai unei asociatii, pentru a obtine o adeverinta prin care se recomanda (sau nu) restaurarea. Tot aceasta va oferi  si consultanta in realizarea lucrarilor. Pentru a obtine acest credit, este necesar ca solicitantul sa dispuna, din fonduri proprii, de o cota de 10% din valoarea estimata lucrarilor. Cei care vor sa acceseze creditul imediat, fara a fi economisit macar in cadrul sistemului practicat de banca pentru locuinte, vor primi un credit anticipat, cu o dobanda fixa de 4,44% pe an, iar in acelasi timp cu rambursarea acestuia va incepe si perioada de economisire. Banca nu percepe comision la acordarea creditului si, in niciun caz, rambursarii anticipate, iar evaluarea locuintei adusa in garantie si asigurarea de viata sunt gratuite.

Bugetul minim necesar este de 5.000 de euro. Pentru inceput, reprezentantii acestei asociatii se asteapta ca prin intermediul acestei initiative sa fie reabilitate aproximativ 1.000 de case in perioada care urmeaza. Acestia au precizat si faptul ca, suma minima necesara pentru restaurarea unei case traditionale ar fi de 5.000 de euro. Acesta ar permite refacerea exteriorului  (fatada, ferestre si acoperis). Lucrarile suplimentare, cum ar fi tragerea instalatiilor, amenajarea unei bai sau transformarea podului intr-un spatiu locuibil antreneaza, in mod firesc, o crestere a bugetului.