Acasa » Stiri imobiliare » Mansardarea blocurilor vechi – compromis pentru un Bucuresti sufocat?
mansarda

Mansardarea blocurilor vechi – compromis pentru un Bucuresti sufocat?

Ei bine, atentia tot mai multor cumparatori, constructori sau asociatii de proprietari, este indreptata spre mansardarea cladirilor vechi din Capitala. Motivul? S-a dovedit a fi o solutie avantajoasa pentru toti cei implicati. Totodata, din punct de vedere tehnic, un bloc poate obtine autorizatia de mansardare, pentru dezvoltatori sunt mult mai atragatoare cladirile cu cel mult patru niveluri, iar costurile de anvelopare sunt mai mici.

Majoritatea dezvoltatorilor au concluzionat ca cei mai multi cumparatori care-si cauta o locuinta in Capitala isi doresc un apartament nou, amplasat intr-un cartier apreciat, la un pret cat mai scazut. Asta ne dorim cu totii, nu-i asa? Ca urmare, solutia ultimilor ani o reprezinta mansardarea blocurilor vechi, un raspuns ce scoate din ecuatie pretul ridicat al terenurilor centrale.

Construirea locuintelor noi pe blocuri ridicate cu secole in urma nu este o investitie romenasca, ci este un concept lansat de germani. Apartamentele noi de la mansarda au devenit populare inca din anii ’50, in Berlin, datorita cererii de locuinte in continua crestere.

Doar dupa o expertiza tehnica a cladirii se poate obtine o autorizatie de mansardare.

In principiu, se incheie un contract intre compania de constructii si asociatia de proprietari, ce consta intr-un document prin care locatarii cedeaza acoperisul blocului, in schimbul diferitelor servicii – reabilitarea termica a blocului, lucrari de consolidare, lucrari de renovare etc. Ei bine, pe terasa blocului se construiesc noi unitati, care ulterior sunt puse la vanzare. Atat dezvoltatorii imobiliari, cat si asociatiile de proprietari s-au orientat catre acest gen de business.

Bineinteles, nu orice tip de bloc se preteaza unor astfel de lucrari. Este nevoie de o analiza atenta pentru a stabili daca o anumita constructie suporta sau nu astfel de lucrari. In cazul in care expertiza tehnica este favorabila, trebuie sa vedem in ce conditii se poate si, desigur, sa vedem cum se continua discutiile cu asociatia de proprietari. Desi pana nu demult era nevoie de aprobarea a doua treimi dintre locatari, legea s-a modificat, iar acum se fac mansardari numai cu aprobarea tuturor membrilor asociatiei.

O solutie de compromis poate duce la un aspect inestetic si disproportionat al cladirilor.

Toata lumea pare fericita dupa ce proiectul manasardarii ia sfarsit. Cumparatorul obtine locuinta dorita la un pret accesibil, asociatia de proprietari primeste beneficiile stabilite prin contract (si, de ce nu, poate chiar sume insemnate de bani), iar constructorul incaseaza un profit multumitor pentru vremurile actuale. Ceea ce poate parea atractiv la prima vedere se poate dovedi problematic daca analizam putin mai in detaliu.

Plus de asta, din punct de vedere estetic, specialistii in acest domeniu subliniaza faptul ca aceste blocuri au fost gandite sa aiba terase, un stil de arhitectura al perioadei in care s-au dezvoltat respectivele cartiere. Ca urmare a acestui fapt, o imagine a unui bloc cu acoperis nu este intotdeauna cea mai fericita, asta in cazul in care nu se acorda atentia necesara acestui aspect.