Acasa » Fără categorie » Tipologii de investitori
investitii

Tipologii de investitori

Conform unui studiu, in al doilea semestru al anului anterior, cererea imobilelor rezidentiale cu scop comercial a crescut cu circa 30%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2013. Cei mai multi investitori care au mers pana la final si au realizat tranzactii, in mod cert au mai multa experienta pe piata si isi dezvolta portofoliile. In acelasi timp, investesc peste un milion de euro in terenuri, special pentru a dezvolta apartamente de lux.

sa luam exemplul investitorului in proiectele rezidentiale. Acesta, care are o suma mare pentru investitie, poate opta atat pentru achizitia unui teren, cat si pentru construirea unui imobil pe care, mai apoi, sa-l valorifice, fie pentru inchiriere ulterioara, fie pentru vanzare de apartamente. Daca va intrebati cat valoreaza un astfel de business, va spunem noi: genereaza un profit cuprins intre 30% si 35% anual, termenul pentru inchiderea unui astfel de proiect fiind intre doi si trei an.

In speta, pentru a cumpara un teren in Capitala si a ridica un imobil pe acesta, limita inferioara a investitiei se situeaza undeva in jurul valorii de 450.000 euro, dintre care aproximativ 20-25% este valoarea terenului. Astfel, brokerul imobiliar poate asista investitorul la alegerea terenului, precum si in vanzarea locuintelor atunci cand acestea sunt complet finisate. Unele din principalele caracteristici de alegere a terenului sunt tipul zonei, mijloacele de transport (apropierea de o statie de metrou este o bila alba pentru proiectul ce va urma), tipul de constructii existente deja in zona, cererea pentru respectiva zona, dar si profilul potentialului cumparator (Prima Casa, mediu sau premium).

In cazul in care stam sa generalizam, companiile straine au alocat bugete de ordinul milioanelor de euro si se orienteaza, in majoritatea cazurilor, catre constructia de imobile rezidentiale sau de birouri pe care, mai tarziu, le vand sau le inchiriaza. Diferenta dintre un investitor strain si unul roman este aceea ca, de obicei, sursele de finantare ale investitorilor straini sunt cele bancare (mai putin surse proprii), pe cand un investitor roman prefera sa acumuleze capital si sa faca investitii proprii.