Acasa » Media » Un palat construit in 30 de ani
palat2

Un palat construit in 30 de ani

Nu a avut studii de arhitectura, dar chiar si-asa, un postas francez a realizat un proiect spectaculos, care a fost inspiratie pentru multi artisti. Ferdinand Cheval a petrecut mai bine de 30 de ani pentru a construi palatul ideal, din pietre gasite in drumurile sale.

In luna aprilie a lui 1879, postasul Ferdinand Cheval, in varsta de 43 de ani, s-a impiedicat de o piatra cu o forma ciudata. In momentul acela si-a amintit de un vis pe care il avea in tinerete, in care construia in palat. Urmatoarele trei decenii le-a dedicat pentru a construi palatul visurilor sale, inspirandu-se din natura, din imaginile de pe vederile postale sau din putinele reviste ilustrate ale epocii.

Intocmai pentru a-si indeplini visul, postasul a inceput sa adune pietre de pe marginea drumurilor pe care mergea zilnic, in timpul curselor sale, care se intindeau pe distante de aproape 30 de kilometri. Pietrele au fost zidite cu mortar, ciment sau var, iar adesea, francezul lucra noaptea la maretul sau proiect, la lumina unei lampi cu petrol.

33 de ani mai tarziu, Ferdinand Cheval si-a finalizat proiectul, fara ajutor sau fara studii. Pe unul dintre peretii palatului a scris „munca unui singur om”. Acesta a vazut o inspiratie in orice, de la lacasuri de cult crestine, si pana la temple hinduse, rezultatul Palatului Ideal fiind amestecul a mai multor stiluri arhitecturale.

Aici si-a dorit sa fie si inmormantat, dar din pacate, legea franceza nu permite acest lucru. In felul acesta, postasul si-a mai dedicat inca opt ani pentru a construi un mausoleum in cimitirul localitatii Hauterives. La aproape un an dupa ce si-a indeplinit dorinta a decedat, pe 19 august 1924, si a fost ingropat acolo. A fost felicitat de catre personalitati precum André Breton sau Pablo Picasso, cu putin timp inainte de a muri.

Deoarece Palatul Ideal este unic in lume, a inspirat, de-a lungul vremii, numerosi artisti. A fost independent de orice trend artistic, si a construit fara a respecta vreo regula. Totodata, palatul a fost admirat de reprezentantii Suprarealismului. Dupa 45 de ani de la moartea francezului, André Malraux a clasificat proiectul drept monument istoric.

ideal